„Poznaj svoje korene” – Škola v prírode „Ismerd meg gyökereidet” – Iskola a természetben

2016. szeptember 25 és október 2 között iskolánkból 10 tanuló vehetett részt a „Poznaj svoje korene” – Škola v prírode „Ismerd meg gyökereidet” – Iskola a természetben programon a festői környezetben lévő szlovákiai Hronecben (Kisgaram).

Nagy izgalom és várakozás előzte meg a vasárnapi indulást. Voltak olyan tanulók, akik még soha nem voltak távol szüleiktől. Vonattal indultunk el a délelőtti órákban Csabacsűdről Budapestig a Keleti pályaudvarra. Onnan autóbusszal haladtunk tovább a célállomásra 6 másik magyarországi település (Pilisszentkereszt, Pilisszántó, Sárisáp, Héhalom, Nőtincs, Pitvaros) 53 szlovák nyelvet tanuló diákjával együtt. Az esti órákban érkeztünk Hronecbe, a Poniklec (Kökörcsin) szállóba, ahol már 7 szerbiai diák (Petrőcről), tanárnőjükkel együtt – ők szintén a IV. turnushoz tartoztak – vártak minket.

Az első este köszöntött minket a tábor főszervezője, Dr. Egyedné Baránek Ruženka, s már sok idő nem is maradt ismerkedésre, hiszen mindenki elfáradt az egész napos utazás során, így hamar pihenni tértünk.

Hétfőn reggel már kezdődtek is a tanítási órák. A 60 kisdiák négy csoportra szerveződött, s minden „osztálynak” lett egy új szlovákiai osztályfőnöke erre az egy hétre. Minden nap öt tanóra volt, ahol a tanítás szlovák nyelven folyt. A délutánok jelentették az igazi tábori hangulatot. Az animátorok nagyon jó programokat állítottak össze minden napra. Az első nap megalakultak a csapatok a tanórákon kívüli foglalkozásokra. Hétfőn egy kis sportvetélkedővel indult a délután, amit egy hosszú séta követett a közeli településre. Itt máris költhettünk zsebpénzünkből. Este a megalakult csapatok plakátot készítettek és megírták csatakiáltásukat, amit zárásként be is mutattak a többieknek.

Kedden az „iskola” után sportdélután volt, amit „opekačka” (sütögetés) követett, amikor is hangulatos tüzet raktak a tanárok, s mindenki sütögethetett magának kolbászt. Ezzel még nem volt vége a napnak, a hegyoldalban éjszakai játék volt.

A szerdai nap gyönyörű élményeket rejtegetett. Ebéd után a Králicei szoroshoz és vízeséshez kirándultunk. Az oda vezető út nem volt könnyű, viszont sokunk előtt leperegtek az ez idáig csak televízióban látott természetfilmek élő kockái.

 A csütörtökön nem mondtunk csütörtököt. Ismét a sporté volt a főszerep, persze nem hétköznapi értelemben. Falat másztunk és kötélpályán csúsztunk.

A tanítás a pénteki napon fejeződött be. Délelőtt a tanulók az ottani osztályfőnökükkel készültek a búcsú órára. Itt bemutatták az egy hét alatt szerzett „tudományukat”. A végén a hroneci tanárok – Vilo, Iveta, Elena, …. – értékelték tanítványaik teljesítményét Közülünk Sztraka Martin és Szász Róbert aktivitását emelték ki. Délután azonban a magyarországi tanárok felé is bizonyítani illett, hogy mekkora tudásra tettek szert tanulóink. Következett a tesztírás. Értékelés után elmondhatjuk, szégyenkezésre nincs okunk, viszont az is bebizonyosodott, hogy sokat kell még tanulnunk szlovákból. Délután levegőzésképp ismét mozogtunk, sportoltunk, hegyi golfoztunk. Este a mindenki által várva várt diszkót is megtartották.

Szombaton egész napos kiránduláson vettünk részt a Magas-Tátrában. A látnivaló katartikus élményt nyújtott. (Beszéljenek erről a képek). Az elválás mindig fájdalmas, most sem volt másképp. Sok gyermek életében először volt külföldön, először lett szerelmes. A búcsúesten sokak szemébe könny szökött.

Vasárnap azonban örömmel ugrott mindenki szülei nyakába.

Köszönjük ezt az egy hetet iskolánknak. Köszönet illeti a Magyarországi Szlovákok Szövetségét, annak elnökasszonyát, aki évről évre fáradságot nem ismerve, nagy lelkesedéssel szervezi a tábort.

Hálás köszönetünket fejezzük ki továbbá a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzatnak, akik lehetőségükhöz mérten nagyon sok mindenben támogatják iskolánkat, ebben az esetben az utunkat Budapestre és vissza, valamint csomagjaink szállítását vállalták.

 

Lestyan Katalin  

Képek

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.