Csabacsűdi diákok a II. Népismereti hagyományok nyomán táborban

   2017. június 10-14. között ötnapos szlovák népismereti táborban vettünk részt a Bükk hegységben élő szlovákok életének megismerése céljából. Második szlovák ismeretterjesztő programunk nemzetiségi pályázat keretében valósulhatott meg. A pályázatunk azonosítószáma: NEMZ-TAB-EPER-17-0303. A táborban a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola 25 tanulója és 3 pedagógusa vett részt.

   Megismertük Répáshuta településen lakók ősi mesterségeit, megfigyeltük a település építészeti jellemzőit, növény és állatvilágát. A helyi Tájházban összehasonlításokat tettünk az alföldi és a bükki szlovákok használati eszközei és berendezései között, érintettük a vallási szokásokat. Közös népdaléneklésen vettünk részt a helyi népdalkör meglátogatásával, ahol szlovák nyelven beszélgettünk, énekeltünk, citeráztunk.

   Felvettük a kapcsolatot a bükkszentkereszti szlovák ismerőseinkkel, akikkel megtekintettük néprajzi gyűjteményeiket. A település gyermekeivel ismerkedtünk, közösen citeráztunk, furulyáztunk, énekeltünk. Az ősi foglalkozások kapcsán az üvegkészítés hagyományába és a pásztoréletbe tekintettünk be. Megcsodáltuk a helyi természeti értékeket. Gyalogtúra során Bükkszentlászló építészeti stílusát, növény és állatvilágát, természeti szépségeit láthattuk. A tanösvények bejárása, a környező nevezetes helyek felkeresése, mind hozzájárultak ahhoz, hogy betekintést nyerjünk a bükki szlovákok szűkebb és tágabb környezetébe, mindennapjaiba, értékeibe és történelmi múltjába. A tanulás mellett kikapcsoló szabadidős programokkal színesítettük a táborban résztvevők napjait, mellyel mindenki számára élvezetes, egyben eredményes öt napot zárhattunk.

   Szállásunkat a répáshutai erdészház, étkezésünket a Vadász étterem biztosította. Köszönjük nekik a minőségi szolgáltatást, továbbá köszönjük támogatóink odaadó segítségét.

   Büszkék vagyunk, hogy a résztvevő gyermekek érdeklődéssel, nyitottan, fegyelmezetten, egymást segítve vettek részt a sokszor nem könnyű túrákon, kulturális és népismereti programjainkon.

Hruskáné Hajdú Emese, Nagy Sándorné, Lestyan Katalin, kísérő pedagógusok

Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola

Képek

 

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.