Napközi Erzsébet-tábor iskolánkban

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola csendjét táborozó gyerekek zsivaja törte meg az elmúlt két hétben.

A hosszú otthon töltött idő után lehetőség nyílott arra, hogy iskolánk is pályázzon az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által meghirdetett Napközi Erzsébet-tábor programra, amelyet mindkét hétre megnyertünk.

A táborok teljes költségvetését (gyerekek étkeztetése, foglalkozásokhoz szükséges eszközök, alapanyagok, belépők, útiköltség, stb.) az alapítvány finanszírozta.

A programok hétfőtől péntekig, 8 órától 17 óráig tartottak. Mindkét turnus programtervét öt tematika köré építettük.

Hétfőnként közösségépítő játékok és foglalkozások zajlottak, majd a keddi napokon a sportversenyeké és az egészségtudatos életmódé volt a főszerep. Itt a mozgásos foglalkozások mellett az egészségünk megőrzése volt a fő téma; egészséges ételek – gyümölcs- és zöldségsaláta – készültek, szó volt a helyes fogápolásról, valamint a fertőzések elkerüléséről is beszélgettünk illetve videót tekintettünk meg.

A környezettudatosság, a természeti értékek védelme, a környezetszépítés, mint életünk meghatározó része szintén helyet kapott a programban. A gyerekek a maguk által gyűjtött lehullott termésekből, virágokból, levelekből, ágakból albumot készítettek, amelyet hazavihettek.  Hulladék papírból készült a helyi adottságokra épülő egyedi „Gazdálkodj okosan!” és a használt befőttesüveg tetőket újrahasznosító Kalaha. Természetesen ezekkel a játékokkal játszani is lehetett a következő napokon. Környezetünk szépítése érdekében a gyerekek segítségével egy hortenziát ültettünk a kisiskola udvarára.

A legizgalmasabb nap mindkét héten a csütörtök volt, hiszen Szarvasra kirándultunk. Megtekintettük a Körösvölgyi Állatpark lakóit és a KMNP most elkészült interaktív kiállítását, a második héten pedig a Szarvasi Szárazmalomban ismerkedtünk a hagyományos gabonaőrléssel. Délután a két legnépszerűbb program, a sárkányhajózás és strandolás valósult meg.

Nem maradhatott ki a kézműveskedés sem, amelyet kicsit átszőttünk környezettudatossággal is. „Mire jó a kinőtt póló” mottóval karkötőket készítettünk hármas fonással magunk nyírta pólófonálból, amelyeket fiúk és lányok egyaránt szívesen gyártottak. A második héten üvegmatricák készültek és a makramé fonás alapjait próbáltuk ki egy újabb karkötő készítésével.

A programokat a heti események és kedvenc játékok felelevenítése után egy közös fagyizás zárta.

 

Hornokné Szabó Tímea

Melis Erika

Rozsán Edit

Képek

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.