Tanulás közben jön meg a diák étvágya… na nem, ne gondolják, hogy a még több tanulásra. A viccet félretéve, a heti hat szlovák óra alkalmával rengeteg ismeretet igyekszünk elsajátítatni szlovák nyelvből és népismeretből is. A gasztronómia igen közkedvelt téma a tanulók körében, és az az ötletünk támadt, hogy ezt a gyakorlatban is szemléltetnünk kell. A finomabbnál finomabb ételek megismerésénél gondoltunk arra, hogy szlovák népismeret órán nem csak beszélünk az ételekről, hanem el is készítünk valami szlovák specialitást. A bryndzové halušky-ra – brindzás haluskára esett a választás. A mai órán a nyolcadikosok remekeltek. Nagy izgalommal készültek a főzésre. Reszelték a burgonyát, keverték, szaggatták a tésztát… (mert ezt a fajtát szavazta meg a többség), s a képek magukért beszélnek, az eredmény fantasztikus lett. Mindenki azt ette meg, amit főzött magának.
Lestyan Katalin