Pénz7 a Trefortban

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére, a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával először 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc országot átfogó kezdeményezéséhez. A PÉNZ7 rendszerint minden évben, március első felében kerül megrendezésre.

Az intézmények tanrendjéhez igazodó tematikus hét során a diákok saját osztálytermeikben, az iskolánk és pedagógusai által kidolgozott anyagokon keresztül – külön alsó és felső évfolyamokra bontva – játékos, de egyben hasznos feladatokon keresztül ismerhetik meg a pénz világát.

Intézményünkben a pedagógusok szorgos munkájának hála, sokféle módon találkozhattak a tanulók a pénzzel. Történelmi olvasmányokhoz kapcsolódóan a bankjegyeken található történelmi személyeknek a felismerése, a hozzájuk kapcsolódó események felidézése; a bankjegyek hátoldalán a történelmi személyiségekhez kapcsolódó helyszínek, tárgyak azonosítása volt a feladat. Ugyanígy a fém érméken található jelképekkel is ez volt a munkájuk. Valódi bankjegyeket vizsgálhattak meg, majd UV fény alatt látszódó biztonsági elemeket figyelhettek meg. Az órákon beszélgettek tanáraikkal a költségek számításáról, spórolásról, a világon forgalomban lévő pénznemekről, régi fizetőeszközeinkről. Készültek plakátok és papír pénztárcák is. Az interaktív táblák segítségével online feladatokat oldhattak meg a gyerekek vagy versenyezhettek egymással. Hétvégére mindenki tudása sok hasznos információval gazdagodott.

„Nem az a lényeg, hogy mennyid van, hanem hogy amid van, azt mennyire okosan használod fel a valódi céljaiddal összhangban.”

Csernok Miklós

Képek

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.