Slovenský deň – Szlovák nap – 2022. december 2.

Pénteken „bliccelt” az egész iskola! A viccet félretéve nem, viszont a tanulás, konkrétabban a szlovák nyelv és a szlovák kultúra ismereteinek elmélyítése az immáron hagyományossá vált Szlovák nap keretén belül folyt. Mivel intézményünkben több éve folyik nemzetiségi nyelvoktatás, alapvető célkitűzésünk a szlovák nyelv és szlovák hagyományok ápolása. Nap mint nap igyekszünk megismertetni tanulóinkkal mindazon értékeket, amelyeket a szlovák elődeink hagytak örökül. Ez a projektnap is ezt a célt szolgálta. Igyekeztünk elmélyíteni a gyerekekben a szlovák nemzethez való kötődést, megismerni történelmét és megőrizni a kulturális értékeket. Rengeteg program várt a gyerekekre. Volt dal- és tánctanulás, kézműveskedés, memóriakártyás feladat – melyeken Szlovákia nevezetességei jelentek meg, játékos teszt, keresztrejtvény, az aula pedig egész nap teltházas volt, köszönhetően a haluskagyúrásnak, főzésnek. Ebben a munkafolyamatban nagy segítségünkre volt Simon Istvánné, Zsuzsa néni, aki Zoli bácsival együtt igen szakszerűen irányították a munkafolyamatot. A túrós, brindzás és mákos haluskát jó étvággyal fogyasztotta mindenki. Záróprogramunk a tornateremben zajlott, ott iskolánk minden tanulója közösen énekelte el a nap során tanult dalokat többek között a legkedveltebb „Bliccel az egész iskola” címűt is, és táncolta el a délelőtt folyamán megtanult táncot. Rendezvényünk vendége Hack Ferenc Mihályné volt a Békéscsabai Tankerületi Központ képviseletében, aki mindamellett, hogy aktívan vett részt a programokon, elmondása szerint nagyon jól érezte magát, s mint jó gyakorlatot, projektnapunkat kiadványában is szándékozik megjelentetni.
A szlovák napunkon diák és pedagógus egyaránt jól érezte magát, a kitűzött céljainkat sikeresen teljesítettük. A Szlovák nap, mint nemzetiségi projektnap beépítésre került az intézmény Helyi tantervébe. A szlovák népismeret tantárgyat felmenő rendszerben integrálva oktatjuk a szlovák nyelv és irodalom tantárgy részeként, továbbá az ismereteket projektnap keretében is közvetítjük diákjainknak.
Rendezvényünket a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Alapítvány és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete támogatásával valósítottuk meg.

Képek 

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.