Fenntarthatósági témahét a Trefortban

2016 óta minden évben megrendezésre kerül a Fenntarthatósági Témahét, melynek célja, hogy a diákok figyelmét koncentráltan ráirányítsák a fenntarthatóság fontosságára, az ő személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.
Intézményünk kiemelt feladatának tekinti a környezeti nevelést, ezért minden évben csatlakozunk a programhoz. Nagyon fontosnak tartjuk az erőforrások tudatos, takarékos és felelősségteljes használatát. A természet és a környezet ismeretén és szeretetén alapuló környezetkímélő, értékvédő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett magatartás megalapozását. A környezettel kapcsolatos állampolgári kötelességek és jogok gyakorlását. A válságokat előidéző gazdasági és társdalami folyamatok megismerését.
A hét folyamán minden gyermek a korosztályának megfelelően mélyíthette tudását, szélesíthette látókörét a témával kapcsolatban. Az alsó évfolyamosok színeztek, rajzoltak, kreatív kézműves tárgyakat készítettek, a környezetvédelemről mesét néztek, különböző ismeretterjesztő könyvekből olvasmányt olvastak, képeket nézegettek. A felsősök rajzóra keretein belül plakátokat készítettek, amik az iskola aulájába kihelyezésre kerültek. Több évfolyam is környezetvédelmi totót töltött ki, amik később kiértékelésre kerültek. A tanítási órákon többször szóba került az újrahasznosítás, a globális felmelegedés, illetve az ökolábnyom is.
A hét zárásaként a kicsik bábelőadáson vettek részt a harmadikosok közreműködésével, míg a nagyok közös szemétszedési akcióval tisztították meg településünket.
Azt gondoljuk, hogy ha már kicsi gyerekkorban elkezdjük a környezettudatos nevelést, felnőttként már természetes és magától értetődő lesz számukra a fenntartható életmód. Hiszen csak együtt, közösen leszünk képesek megóvni bolygónk élővilágát.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” / David Browert/

Képek

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.