Iskola a természetben 2023 – Škola v prírode 2023

„Ismerd meg gyökereidet” – Poznaj svoje korene

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola felső tagozatos tanulói közül tizennégy diák és egy kísérőtanár vehetett részt az „Iskola a természetben–Ismerd meg gyökereidet” elnevezésű erdei iskolában, a szlovákiai Bystrá (Sebesér) településen 2023. szeptember 17-24 között. A tábor a Magyarországi Szlovákok Szövetsége szervezésében és finanszírozásával valósulhatott meg, immáron sokadik alkalommal.

     A program fő célja, hogy nyelvi környezetben elősegítse a szlovák nyelv használatát, megismertesse a gyermekekkel Szlovákia szépségeit, nevezetességeit, motiválja a szlovák nyelv tanulását. Iskolánkon kívül, ebben a harmadik turnusban, Piliscsabáról, Pilisszentkeresztről és Pálházáról, összesen 44 fő szlovák nyelvet tanuló gyermek vett részt. Bystrára szeptember 17-én késő délután érkezett meg a csoport. A szobák birtokbavétele és a vacsora után a gyerekek egymással ismerkedtek. Másnap, hétfőtől megkezdődött a munka.

     Minden délelőtt öt tanítási óra volt az ottani szlovákiai tanárokkal, akik különbözőképpen mutatták be Szlovákiát. Az idei program fő témája a tolerancia volt. A tanórák játékos formában zajlottak, a tanulók életkorához igazítva.

     Eleonóra Súdiová tanárnő a zene és különböző hangszerek segítségével, érdekes módszerekkel   tanította meg a gyerekeknek a magyarországi szlovákok himnuszát és néhány népszerű dalt.

     Viliam Kačaliak tanár úr tradicionális szlovák mesékkel fejlesztette a szókincset, s gyakoroltatta a tanulókkal, hogy minél helyesebben, egész mondattal válaszoljanak az adott kérdésekre.

     Simona Husaníkova tanárnő óráin a gyerekek gyakran dolgoztak párokban. Feladatuk volt párbeszédeket létrehozni, önálló mondatokat alkotni, amivel nyelvtani ismereteiket volt lehetőség csiszolni. Minden óra játékkal végződött. A tanulók nagy tudásra tettek szert, melyet biztosan alkalmazni fognak itthon is.

Ebben az évben igazán színes kísérőprogramok voltak. Többek között gyalogtúra, rafting a Garam folyón, színházi előadás megtekintése Breznóban, Bounce Park Besztercebányán, városnézés és az elmaradhatatlan vásárlás volt.

     A délutáni programok, melyeket profi animátorok vezettek, kiválóak voltak, a gyerekeknek nagyon tetszettek a természetben lezajlott játékok. Az animátorok fejlesztették a kreativitást, nyelvi kompetenciát. Az egész hetes program a vikingek világába repítette a tanulókat. Jelszavuk az egység, tisztelet és szeretet volt.

     Összegzésként leszögezhetjük, hogy az „Iskola a természetben–Ismerd meg gyökereidet” erdei iskola sikeres volt, mindannyian jól érezték magukat, sokat tanultak nem csak a gyermekek, hanem a pedagógusok is. A tábor nagyban hozzájárult a tanulók identitástudatának erősödéséhez, a nyelvi kompetenciák fejlesztéséhez, a szlovák nyelvvizsgára való felkészüléshez, és motiváló hatással van az iskola valamennyi tanulójára, hiszen sokan szeretnének ilyen lehetőséget kapni.

     Hálás köszönet illeti a Magyarországi Szlovákok Szövetségét és elnökasszonyát, Egyedné Baránek Ruzsenkát a színvonalas szervezésért, és nem utolsó sorban a finanszírozásért. Ezúton köszönjük Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának és Benyó József családjának a támogatást.

                                                                                                               Lestyan Katalin

                                                                                                                    pedagógus

Képek

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.