„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!“

A 16. századi filozófus, államférfi – Morus Tamás – gondolata mottóként hangzott el a XIII. Szlovák nap megnyitóján 2016. május 14-én, Csabacsűdön.

A Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat és a Csabacsűdi Szlovák Kör sok év óta a szlovák ősök tradícióinak megőrzése céljából szervezi az effajta rendezvényeket. Nem csupán a helybéli szlovákság képviseltette magát a bálon, a régióbeli szlovák önkormányzatok és civil szervezetek képviselői is jelen voltak.

A délután kulturális műsorral kezdődött, melynek keretén belül elsőként a Csabacsűdi Hársliget Óvoda óvodásai adtak elő egy rövid műsorszámot. Másodikként a Csabacsűdi Trefort Ágoston Iskola két tanulója – Szabó Alexa és Bálint Karina – lépett fel. Azokat a verseket adták elő, mellyel korábban továbbjutottak az országos szlovák szavalóversenyre. Az iskola műsorblokkján belül három kisiskolás fellépése következett, citera mellett gyermekdalocskákat énekeltek. A kulturális program a Kondorosi Rózsa Pávakör dalcsokrával folytatódott, majd a „Sköcök” Táncegyüttes fergeteges nyírségi-tirpák táncában gyönyörködhetett a közönség. A házigazda Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör műsora méltó volt az idei évben elért arany fokozatú minősítéshez, zengett a művelődési ház éneküktől.

A vacsora után kezdődött a jó hangulatú bál, melyhez Major József zenekara szolgáltatta a talpalávalót.

Manapság egyre fontosabbak lesznek azok a dolgok, melyekhez kötődünk és melyek közösséget formálnak belőlünk. Ezek a rendezvények mind-mind hozzásegítenek ahhoz, hogy a csabacsűdiek összekovácsolódott közösséget alkossanak.

Továbbgondolva Morus Tamás szavait, fülembe csengenek Mótyán Tibor – Szarvas Város Szlovák Önkormányzatának volt elnöke – oly sokat emlegetett mondata:

„A hagyományápolás nem teljesedik ki abban, hogy beszéljünk róla, vagy egy-egy szeletet bemutatunk belőle (lett légyen az tánc, zene, néprajzi szokás, vagy gasztronómiai sajátosság), hatékony csak úgy lesz, ha mindennapjainkban is megéljük mindezt.”

Kívánom minden (szlovák) nemzetiséghez tartozó embernek, hogy a mindennapokban is nyilvánuljon meg hovatartozása, hiszen a „lángot” kell továbbadni!

 Lestyan Katalin

Szlovák nap
This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.