Hurrá citeratábor! Mert citerázni jó!

Elérkezett a várva várt nyári szünet, melynek kapujában évről-évre a Csabai Szlovákok Szervezete és a Szlovák Kultúra Háza által szervezett szlovák citeratábor áll. Iskolánkból 3 első osztályos, 4 második osztályos, 2 harmadik osztályos, 1 negyedikes és 4 felsős tanuló vett részt a táborban. Négyen ingyenesen a többiek minimális önerővel képviselték iskolánkat, hogy tudásukat fejlesztve szebbnél szebb szlovák csokrokkal örvendeztessék majd meg az elkövetkező rendezvények közönségét.

Az előzetes szintfelmérés alapján a táborozók képességeiknek megfelelően négy csoportra lettek bontva, melyeket népzene, ének-zene szakos tanárok és hagyományőrző szakemberek láttak el. A kezdő csoportok a hangszer megszólaltatásával, az alappengetések gyakorlásával ismerkedtek szlovák gyermekdalok és Hont megyei népdalok által. A haladó csoportok újabb pengetések megismerésével színesítették tudásukat békéscsabai és galgamenti szlovák népdalokon keresztül. Az idei tábori közös dalcsokor „Közös dallamaink” néven melengette a lelkeket, ahol szlovákul és magyarul is megszólaltak ugyanazon dallamok.

„Môj milý ma večer volal. Na obločok mi zaklopal: Otvor, milá nesiem ti dar, nebol som tu ako na jar.“

„Jaj, de szépen muzsikálnak, zölderdőben a betyárnak. Gyönyörű gyűrű a kezén, Jaj, de szép a betyár legény. „

 

Az egyhetes táborozás zárásaként, a „Körösvölgyi Sokadalom” Népművészeti Fesztivál keretein belül kerültek bemutatásra a tábori dalcsokrok és a közös ének dalai, melyet a szülők mellett az érdeklődő közönség is megcsodálhatott.

Kívánok minden táborozónak további szép és tartalmas időtöltést a vakáció hátralévő idejére!

Ne feledjétek: a nyári szünet derekán mindig citeratábor!

„Félre bánat félre bú, bolond aki szomorú. Lám én milyen víg vagyok…”

mse-n

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.