Magyar Kultúra Napja

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük. Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A nap kiemelkedő eseménye az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés, amely immáron ötödször kapcsolódik a magyar kultúra napjához, ennek központi helyszíne idén a pécsi Gandhi Gimnázium volt. Az iskola hazánk és egyben Európa első roma nemzetiségi intézménye.

A gimnáziumban együtt szavalták a diákok a Himnuszt. Idén három nemzetiségi iskola adta elő közösen Kölcsey Ferenc költeményét. Hozzájuk csatlakozott a többi anyaországi és határon túli magyar iskola is.

Intézményünk is kapcsolódott a rendezvényhez. Az iskola aulájában, televízióban kivetítve online, a youtube csatornán keresztül hallgattuk, figyeltük az eseményeket és tanulóink is szavalták a verseket.

A szavalatot Jordán Tamás színművész, színházigazgató vezényelte, több száz diák zengte a költeményeket. A Himnusz első versszakát, Tóth Krisztina Hálaváltozat és Sarkady Sándor Zeneszó zeng című versét mondták el. Idén meglepetésként a Gandhi Gimnázium tanulói József Attila Tiszta szívvel című versét szavalták el magyarul, majd beás és lovári nyelven is.

E program célja a magyar kultúra népszerűsítése a diákok, fiatalok körében és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon, melyet intézményünk is nagyon fontosnak tart.

Képek:

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.