„Ismerd meg gyökereidet” – Poznaj svoje korene Iskola a természetben 2022 – Škola v prírode 2022

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola felső tagozatos tanulói közül tizenhárom diák és egy kísérőtanár vehetett részt az „Iskola a természetben–Ismerd meg gyökereidet” elnevezésű erdei iskolában, a szlovákiai Bystrá (Sebesér) településen 2022. szeptember 18-25. között. A tábor a Magyarországi Szlovákok Szövetsége szervezésében és finanszírozásával valósulhatott meg, immáron sokadik alkalommal.
A program fő célja, hogy nyelvi környezetben elősegítse a szlovák nyelv használatát, megismertesse a gyermekekkel Szlovákia szépségeit, nevezetességeit, motiválja a szlovák nyelv tanulását. Iskolánkon kívül, ebben a harmadik turnusban, Békéscsabáról, Pilisszentkeresztről és Püspökhatvanból, összesen 44 fő szlovák nyelvet tanuló gyermek vett részt. Bystrára szeptember 18-án késő délután érkezett meg a csoport. A szobák birtokbavétele és a vacsora után a gyerekek egymással ismerkedtek. Másnap, hétfőtől megkezdődött a munka.
Minden délelőtt öt tanítási óra volt az ottani szlovákiai tanárokkal. Délutánonként színes programokat állítottak össze a szervezők.
Hétfőn délután igencsak próbára tette Matyus animátor a csapat állóképességét, ugyanis 14 km-es gyalogtúrára mentünk a Krpáčovo (Korpács) tóhoz, ami nekünk, alföldi embereknek a nagy szintkülönbség miatt, minimum a duplájának tűnt. „Kárpótlásként” gyönyörködhettünk a festői szépségű természetben. Kedden, feledhetetlen élményt nyújtott Marek Hamšík világhírű futballista Bounce parkjában töltött 2 óra. Szerdán délután Besztercebányára utaztunk egy kis családias színházba (Divadlo pod balkónom – Színház az erkély alatt), ahol az Aranyhaj című előadást néztük meg. Csütörtök délután sportverseny zajlott a panzió előtti területen, ezt követően solymászok bemutatója kápráztatott el bennünket. Este „Ki mit tud” verseny (Tále má talent) volt, ahol iskolánk tanulói kimagaslóan szerepeltek. Nagy Ramira és Somogyi Tamás szavalásukkal vették le lábukról a zsűrit, maximális pontszámmal első helyezést értek el. A helyzet hozta alkalmi citeracsoport és énekkar a zsűrit is éneklésre késztette. Pénteken, nagy örömünkre feljutottunk az Alacsony-Tátra legmagasabb pontjára Chopokra, ahol a napsütéses szeptemberben havat láthattunk. A csúcsra kétféle felvonóval juthattunk fel sokak örömére, hiszen a többség először lanovkázott. Szombaton egész napos kirándulás zárta az egyhetes programsorozatot. Terchovába (Terhelyre) utaztunk, ahol egy szurdokokból és kanyonokból álló túraútvonalon képzelhettük el a leghíresebb szlovák betyár, Jánosík bujkálását. Az estét a fotópályázat eredményhirdetése koronázta meg. Azok a gyerekek és kísérőpedagógusok, akik egész héten nyitott szemmel és beélesített kamerával járták a természetet, legszebb fotóikkal benevezhettek a versenybe. Somogyi Attila fotója második, Birghoffer Kinga képe harmadik helyezett lett. Kati néni különdíjban részesült. A rengeteg élményt az koronázta meg, hogy szoros barátságok köttettek, minek köszönhetően fájó volt a búcsúzás.
Összegzésként leszögezhetjük, hogy az „Iskola a természetben–Ismerd meg gyökereidet” erdei iskola sikeres volt, mindannyian jól érezték magukat, sokat tanultak, nem csak a gyermekek, hanem a pedagógusok is. A tábor nagyban hozzájárult a tanulók identitástudatának erősödéséhez, a nyelvi kompetenciák fejlesztéséhez, a szlovák nyelvvizsgára való felkészüléshez, és motiváló hatással van az iskola valamennyi tanulójára, hiszen sokan szeretnének ilyen lehetőséget kapni.
Hálás köszönet illeti a Magyarországi Szlovákok Szövetségét, annak elnök asszonyát, Egyedné Baránek Ruzsenkát a színvonalas szervezésért, és nem utolsó sorban a finanszírozásért. Ezúton köszönjük a Szlovák Önkormányzat Csabacsűdnek és Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának az anyagi támogatását, melynek segítségével az utazás költsége, illetve a nehéz csomagok szállítása oldódott meg.

Lestyan Katalin
pedagógus

Képek

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.