„Ismerd meg gyökereidet” – Poznaj svoje korene Iskola a természetben 2021 – Škola v prírode 2021

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola felső tagozatos tanulói közül tizenhat diák és egy kísérőtanár vehetett részt az „Iskola a természetben–Ismerd meg gyökereidet” elnevezésű erdei iskolában, a szlovákiai Bystrá településen 2021. szeptember 19-26 között. A tábor a Magyarországi Szlovákok Szövetsége szervezésében és finanszírozásával valósulhatott meg, immáron sokadik alkalommal.
A program fő célja, hogy nyelvi környezetben elősegítse a szlovák nyelv használatát, megismertesse a gyermekekkel Szlovákia szépségeit, nevezetességeit, motiválja a szlovák nyelv tanulását. Iskolánkon kívül, ebben a harmadik turnusban, Békéscsabáról, Galgagyörkről, összesen 48 fő szlovák nyelvet tanuló gyermek vett részt. Bystrára szeptember 19-én késő délután érkezett meg a csoport, ahol a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke, Egyedné Baránek Ruzsenka fogadta az érkezőket. Az elszállásolás és a vacsora után a gyerekek egymással és a festői környezettel ismerkedtek. Másnap, hétfőtől megkezdődött a munka.
Minden délelőtt tanítási órák voltak az ottani szlovákiai tanárokkal. Délutánonként jobbnál-jobb programokat állítottak össze a szervezők. A napsütéses szeptemberben havat láthattak az Alacsony-Tátra legmagasabb pontján Chopokon. A csúcsra három féle felvonóval juthattak fel sokak örömére, hiszen a többség először lanovkázott. Meglátogattak egy magánvállalkozást, ahol a sajtkészítés műhelytitkába nyerhettek betekintést, mindez festői környezetben. Feledhetetlen élményt nyújtott Marek Hamšík világhírű futballista Bounce parkjában töltött 2 óra. A gyalogtúra alkalmával gyönyörködhettek a természet szépségében. A rengeteg élményt az koronázta meg, hogy szoros barátságok köttettek, minek köszönhetően fájó volt a búcsúzás.
Összegzésként leszögezhetjük, hogy az „Iskola a természetben–Ismerd meg gyökereidet” erdei iskola sikeres volt, mindannyian jól érezték magukat, sokat tanultak nem csak a gyermekek, hanem a pedagógusok is. A tábor nagyban hozzájárult a tanulók identitástudatának erősödéséhez, a nyelvi kompetenciák fejlesztéséhez, a szlovák nyelvvizsgára való felkészüléshez, és motiváló hatással van az iskola valamennyi tanulójára, hiszen sokan szeretnének ilyen lehetőséget kapni.
Hálás köszönet illeti a Magyarországi Szlovákok Szövetségét, annak elnök asszonyát, Egyedné Baránek Ruzsenkát a színvonalas szervezésért, és nem utolsó sorban a finanszírozásért. Ezúton köszönjük a Szlovák Önkormányzat Csabacsűdnek az anyagi támogatását, melynek segítségével az utazás költsége oldódott meg.

Képek

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.